onsdag 27. februar 2008

Ung og dum..




Jeg har lest gjennom dagbladet artikkel om Millenials og vil påstå at her er det mye riktig, men også mange myter.
Det er riktig at unge i dag er mer late enn ungdom for 20 år siden. Men her må jeg nesten få skylde på teknologien. Mer teknologi har gjort hverdagen lettere, men kanskje også latere. Ting kommer lettere til oss. Informasjon, mat, klær osv.Vi trenger ikke å jobbe like mye for mat som før. Vi trenger ikke å sy egne klær, ei heller snekre hu eller lage egne sko. En annen ting er at unge kanskje har et litt forvridd syn på verden. Men er det egentlig så rart?, I dag lever vi i en verden som blir mer og mer påvirket av det amerikanske samfunn. Drømmen om Amerika har for all del ikke dødd ut. Nei da, tvert i mot. Den lever i beste velgående. Hvilken ungdom vil vel ikke ha det slik de har det i Sex and the city, Gossip Girl, One three hill osv. Alle serier hvor barne på 16 blir spilt av skuespillere på 20, og hvor foreldrene deres ikke er en dag over 25 selv. Men, nå gikk jeg kanskje den lette veien; å skylde på Amerika.

Unge i dag er ikke klar over konsekvenser. De vil bare ha det gøy. Store valgmuligheter på jobbmarkedet og lignende gjør det enkelt for une å feile i en jobb, og neste dag starte i en ny. De trenger ikke å jobbe stort for å holde på en jobb, slik det var før. Men her kan vi vel egentlig skylde på Hollywood?, I serier som Sex in the city møter vi Carrie- en berømt og suksessfull journalist. Hun har fire gode venninner og bor i hjertet av New York. Vi ser henne gå ut hver kveld, hun drikker og danser før hun drar hjem med en eller annen tilfeldig kjekk fyr. Men, vi ser henne veldig sjeldent jobbe. Vi ser kun moroa! Selvsagt kunne de ikke laget en serie om en dame som bare jobber, betaler regninger og mater katten. Men virkeligheten blir snudd litt på hodet. Samme i andre serier som Entourage, Gossip Girl osv.
På den måten kan jeg forstå og være enig i at forfatteren mener med at unge er late og dovne. Tidene har jo forandret seg. Men, en del av artikkelen gjør meg bare sinna.

Unge blir fremstilt som hjernedøde, og hun insinuerer til at alle unge følger strømmen og at det ikke lenger finnes noe enkelt individ blandt ungdommene. Artikkelen fremstiller alle unge som dumme og at vi bare gir faen i alt. Det er faktisk ikke slik at alle unge driter i jobbe. Noen gjør faktisk det de blir bedt om, og det gjør det bra!
Og la meg nå bare minne Fru. Ørjasæter på at det alltid har vært slik. Hennes foreldre stod nok å maste på henne om hvor lite respekt hun hadde for eldre og at hun måtte skjerpe seg. Bare se hva aristolteles skrev for nesten 2400 år siden:
«Våre ungdommer elsker ingenting annet enn luksus og dovenskap. Unge menn og kvinner oppfører seg dårligere enn noen gang tidligere. De forakter alle autoriteter og viser ingen respekt for alder. Vår tids barn har blitt våre tyranner. De reiser seg ikke en gang om eldre person kommer inn i et rom. De er uforskammet mot sine foreldre og andre, de forstyrrer alle dannede samtaler mellom fornuftige mennesker, de har dårlige matvaner og er blitt til alle læreres skrekk.»
Denne saken kunne like så godt blitt fortalt for 100 år siden, og hundre år etter der igjen. Saken er alltid den samme.
Jeg tror det egentlig bare er barna som har vokst opp til å bli mer modne. Så får de barn selv, og først da legger de merke til hvor late og egosentriske barn egentlig er. For foreldrene burde det jo være som å stirre rett i et speil og se seg selv slik de var for 25 år siden.

onsdag 13. februar 2008

Matematikk: Himmel?, nei.. Helvette!

Læreren står foran tavla og skriver tall og bokstaver i hytt og pine. «Og X ganger 2 blir da selvfølgelig 3». To svart streker blir satt under svaret og læreren snur seg tilfreds mot klassen.
Og jeg sitter igjen som et stort spørsmålstegn.
Jeg har aldri forstått matte, virkelig aldri! Selv om jeg går i P-matte (eller CP-matte som teoretisk kaller oss), så tar jeg det ikke. Hvorfor blir X=3?
Jeg gav egentlig opp matte i 5 klasse, da alle andre kunne gangetabellen unntatt meg. Jeg kunne sitte i flere timer og ramse opp 5-gangen, 6-gangen og 7-gangen, men det gav aldri noe mening. Og hver gang jeg spurte læreren om hvorfor svaret på 7 ganger 7 ble 49 ble jeg bare fortalt: «Fordi det bare er sånn!». Jeg ville vite hvorfor!
De eldre menneskene i dagens samfunn sier at alt går så fort forbi, og at de ikke får tatt til seg alt. Jeg kunne ikke vært mer uenig, tiden går akkurat passe fort! Unntatt i mattetimene, da læreren freser over tavla med masse tall og bokstaver (hva gjør bokstaver i matte uansett?!), og tre minutter senere står hun klar med et svar som hun syns er helt selvsagt. Hvorfor kan ikke mattelærere, eller lærere genrelt, ta det litt mer med ro og ikke ta det for gitt at alle elevene forstår. Det er alltid noen som sitter bakerst i klasserommet, uansett fag, og ikke tør å rekke opp hånda og spørre. Jeg er heldigvis ikke en av dem i de fagene jeg ikke forstår, jeg spør så mye spørsmål i matte at læreren blir rød i ansiktet og må puste rolig ut før hun svarer: «Fordi det bare er sånn!!»
I en drømmeverden, hvor jeg kanskje kunne bestemme over min egen læring, ville jeg gjør det på følgende måte:
Først og fremst vil jeg gått s-a-k-t-e gjennom temaet, og kanskje brukt unødvendig lang tid!
Så ville jeg brukt andre metoder enn bok, penn og papir. Litt mer praktisk. Selvom teoretisk syns det er teit at vi klipper i papir og limer sammen to stykker for å se at pi faktisk er 3.14, så funker det for oss!
Jeg syns også matematikken fra barneskolen skal sitte. Det er mange elever i dag som fremdeles ikke helt kan den lille gangetabellen, deling og diverse andre ting innenfor matte. Det er ikke matten på vidregående eller ungdomsskolen som burde være streng, men heller matten på barneskolen. Norge gjør det også utrolig dårlig på internasjonale tester innenfor matte. Jeg tror store deler av dette skyldes fordi mange elever, slik som meg, gir opp på matte. Læreren raser i vei med sine funksjoner og algebra-setninger, mens elevene gjesper og legger seg rett og slett ned for å sove. Barneskolen burde være et sted hvor det blir lagt mye vekt på matten. Både det teoretiske og det praktiske. Matte skal være gøy! Ikke en ting som ingen forstår, men som alle hater.