onsdag 22. april 2009

Dagens leksjon.


Holocaust:

Selve ordet Holocaust stammer fra det greske ordet holókauston som betyr brennoffer. Det er ofring hvor hele dyret blir brent.

På 1800-tallet begynte man å bruke holocaust om en massakre, det vil si drap på mange mennesker.

Neville Chamberlain brukte i 1938 ordet holocaust med henvisning til massedød i samme størrelsesorden som første verdenskrig.


I 1942 ble ordet brukt for første gang om Hitlers behandling av jødene.

Holocaust som egennavn på nazistenes folkemord på jødene under 2. verdenskrig kom i bruk på slutten av 1950-tallet.

Siden begynnelsen av 1980-tallet har mange argumentert for at nazistenes massedrap på andre folkegrupper også skal inkluderes i Holocaust-termen, mens det hebraiske ordet Shoah i økende grad blir brukt om nazistenes folkemord på jøder.


* Bildet øverst viser et brev fra Göring til Heydrich der han ønsker en hovedplan på "den endelige løsningen på jødespørmålet". (Endlösung der Judenfrage)
Heydrich er i dag kjent som en av hpvedpersonene bak holocaust, selve jødeutryddelsen, under annen verdenskrig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for leksjonen! Greit å vite slike fakta =)

Jeg blir så syyykt fascinert av Hitler. Han var totally genious! Det er bare masterminds som kan drive på med folkemord slik som han gjorde! Nå sier jeg ikke at genious og mastermind er så veldig positivt lada ord i denne sammenhengen, fordi Holocaust kan på _ingen_ måte forbindes med noe bra! Men det som fascinerer meg er at det må ha ligget noe helt umenneskelig i hodet hans som gjorde at han fikk det til...

Nora S sa...

Det er nettopp derfor jeg er så fascinert av annen verdenskrig:P. Hva driver en mann til å prøve å utslette et helt folkeslag, særlig når man er en så genial og smart person?:P

Helene Kristin sa...

Helt enig med deg Nora :) Syk mann, men en genial.