fredag 22. mai 2009

Britisk vs. amerikansk krim.

Amerikansk krim vs. engelsk/skandinavisk.

Jeg er blod-fan av krim! Virkelig. Men, det kan ikke være hvilken som helst krim bok. jeg leser som regel krim som foregår under krigen (sjokkert?), og forfatteren må være britisk eller skandinavisk, IKKE amerikansk.

Jeg syns personlig det er en stor kløft mellom britisk- og amerikansk krim.
Amerikansk krim er mye mer forutsigbart ettersom det ikke er så mange mistenkte innvolvert. I de nyere bøkene skal de alltid blande inn krigen, og ære og slekt står sterkt i sentrum. Typisk amerikansk, hvis man får lov til å sette bøker i bås. De inneholder selvsagt mindre klisjeer enn det du ser i amerikanske filmer. Den eneste dugelige amerikanske krim forfatteren er Robert Ludlum!.

Britisk krim på den andre siden er cirka tusen ganger bedre!. Det blir som å hoppe etter Wirkola hvis du begynner å lese en britisk krim og fortsetter med en amerikansk. Det kan bare ikke måles.
Innenfor britisk krim har vi genier som Agatha Christie, Robert Wilson, Sir Arthur Conan Doyle, - som da er noen av mine favoritter.
Skandinavisk krim har også løftet seg løpet av de siste årene. Her kan vi nevne forfattere som Camilla Lackberg, Anne Holt, Johan Theorin, Jo Nesbø, Unni lindell osv.
Denne typen krim er mindre forutsigbart (særlig Christie!), og inneholder flere mistenkte. Drapene er originale, og plottet er mye mer spennende. De viser de sidene av mennesker amerikansk krim ikke gjør. Her skylder de ikke på sinnslidelser, men sier det heller rett ut. Noen mennesker dreper bare for moro skyld...

Ingen kommentarer: