lørdag 20. mars 2010

Ich bin ein Berliner.

Da var vi hjemme fra Berlin, vemodig som det var å forlate byen var det også utrolig deilig å komme hjem. Jeg har hatt det fantastisk morsomt og lærerikt, men ingenting er som å sove i egen seng.

Dagene utartet seg slik at vi møtte til frokost klokken 08.00, elevforedrag fra 08.30-09.00. Deretter dro vi til diverse museum før dagen var ferdig senest klokken 5(det skjedde kun en gang. Alle andre dager sluttet vi rundt 2). Så var det hjem, kle seg om, ut til middag og senere ut til andre rampestreker.

PÅ mandag brukte vi dagen på Berlin Walks, altså en 3 timers lang gåtur der vi hadde crash-kurs i tysk samling og historien helt opp til i dag. Utfattelig lærerikt, men kaldt. Alle elevene hadde selvsagt IKKE fulgt lærerens råd om varme klær,og frøs allerede etter 1 time. Å dusje har aldri føltes mer fantastisk enn nettopp da!

Holly(guide)Bjarne og Stian. Se på Stian - mafialærer nr.1??


Tirsdag dro vi til Sachsenhausen. Dette var et veldig sterkt møte der alle elvene gikk rundt med gapende munner og lave stemmer. Jeg syns det var spesielt rart å gå i de samme fotsporene som forpinte jøder hadde gått for 70 år siden. Måtte skjerpe meg da jeg så "Arbeid macht frei" skiltet på vei inn i leiren, og da vi stod i kjelleren der de disekterte likene for å gi dem en "rettferdig" dødsårsak. Det ble ikke bedre av å se krematorie-ovnene som fremdeles stod, og asken som lå spredt. Alle syns det var deilig å dra etter å ha sett dette, ikke minst skyttergravene der fangene skulle løpe mens nazi-offiserene skøt... Det ble utrolig trivielt å gå på mcdonalds et par stenkast unna for å spise rett etterpå...


Arbeid gjør (ikke) fri...


Onsdagen var en spesielt kort dag. Kun en time på historisk museum om tysk samling. Dagen startet morsomt ved at jeg og Ernø, en venninne jeg delte rom med, våknet og fremdeles var fulle. Husker fremdeles ikke turen til museumet, husker bare at kleinheten var på toppen mens den kjedelige guiden snakket om øst-tyskland. Alltid gøy det!;) Kvelden ble tilbragt i TV-tårnet SOM SNURRET!! Maten var nam, og det var utsikten og:)


Tårnet er 300 meter høyt. Vi satt bare 207 meter oppe og spiste..

Torsdag=Stasidag. Vi ebesøkte stasimuseum og stasifengsel. Vi fikk seg stasilederen, Mielke, sitt kontor samt. der fangene hans satt - på samme dag! De menneneskene i stasi var ikke gode i hodet. De hadde blant annet lukte-prøver på fangene til hundene, og psykisk tortur var ikke ukjent! Forferdelig å se ståcellene der fangene stod rundt 48 timer i et rom på 1.60 cm høyt og 30 cm bredt. Hvem som helst hadde knukket under slike forhold! Cellene de bodde på var ikke spesielt hyggelige de heller... dersom de valgte et varmt rom(ja, de fikk valget) fikk de et rom med 40 grader og et kaldt rom tilsvarte rundt 10 minus om vinteren-om ikke kaldere! De ble aldri tiltalt ved navn, og helt frem til rundt sent 1960(usikker på årstall) het alle fangene "nr.1". Hvorfor? Da følte de seg mest alene. Ingen andre å forholde seg til. Dersom du er nr 234, har du en 233 du VET er der, men ikke hvis du er nr 1. Koselige mennesker...


Nulltolleransen for drikke på rommet brydde vi oss lite om ettersom fylle tyskerjenter hadde holdt oss våkne hele første natt.

Fredag var det hjemreise, og det var noen morgentrøtte tryner som møtte opp klokken 0715. Det har aldri vært så stille på et fly som på nettopp det flyet vi tok hjem! ALLE sov, men kviknet til da Tax-free ble nevnt. Jeg gikk vel mildt sagt amok i godteriavdelingen, namnamnamnamnam. Følte meg smart da jeg spurte om det var kvote på godteri, men ble glad da det ikke var det!!!

Det skjedde selvsagt mye mer enn det skrevet ovenfor, noe verdt å nevne - annet tør jeg ikke. Det får bli et annet innlegg!

Tusen takk til alle i klassen for en superduper tur,og takk til lærerene som var megaflinke og tøffe som holdt ut med oss!! Anbefaler en slik tur til alle!:)

(Bildene er STJÆLT fra Ingrid Mogstad.)

Ingen kommentarer: